De resonante rechtsstaat

De resonante rechtsstaat
 • Over de institutionele crisis van de rechtsstaat en hoe er weer uit te komen
 • Author(s): Stavros Zouridis
 • ISBN Book: 978-94-6236-190-4, #1 edition
 • Year of publication: 2021
 • Product specifications
€ 50,00
Product in stock
Delivery in 1 - 3 business days (The Netherlands)
Due to an especially busy period for our suppliers and postal services, your order can arrive a bit later. Our apologies for any inconvenience.
Request a free teacher copy for this product.
Request
 • Free shipping from € 50 for domestic orders
 • 14-day right of return
 • Leading authors

Full description

‘Een gelaagde benadering van de rechtsstaat die zoveel meer is dan enkel de voorgeschreven verhouding tussen de staatsmachten en de burger.’ Mr. Th.C. de Graaf, Vice-President Raad van State 

‘Een empirisch-juridische analyse van de rechtsstaat: overtuigend en indrukwekkend.’ Prof. dr. mr. C.C.J.H. Bijleveld, hoogleraar Methoden en technieken van criminologisch en empirisch-juridisch onderzoek (Vrije Universiteit Amsterdam) en lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid 

‘Dit boek laat overtuigend zien dat de rechtsstaat veel te belangrijk is om alleen aan juristen over te laten. Verplichte kost voor bestuurswetenschappers en bestuurders.’  Prof. dr. mr. M.A.P. Bovens, hoogleraar Bestuurskunde (Universiteit Utrecht) en lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid 

De rechtsstaat staat volop in de belangstelling en in het debat erover staan de meningen soms lijnrecht tegenover elkaar. De toeslagenaffaire, grootschalige drugscriminaliteit en de Coronawet wijzen volgens sommigen op een belabberde staat van de rechtsstaat, terwijl anderen juist in uitkeringsfraude, de straffe aanpak van ondermijnende criminaliteit of virusontkenners met hun complottheorieën oorzaken voor rechtsstaatverval zien. 

Kennelijk is de rechtsstaat een makkelijk containerbegrip om van alles onder te scharen. Dit boek laat zien hoe gevaarlijk dat is. Een verkeerd begrip van wat een rechtsstaat is, leidt tot een verkeerde diagnose en dus ook tot een verkeerde therapie. Spraakverwarring zal ons evenmin helpen om uit de institutionele crisis te komen waarin de rechtsstaat in Nederland en Europa verzeild is geraakt. 

Met dit boek leren studenten in de bestuurskunde en de rechtsgeleerdheid de rechtsstaat beter te begrijpen. Publieke professionals krijgen de broodnodige bagage om debatten over de crisis in Nederland en de Europese Unie te duiden en hun weg te vinden in het woud van opvattingen, theorieën, analyses en diagnoses.

De vorige druk van deze uitgave werd uitgebracht met de titel De institutionele crisis van de rechtsstaat.

Information about the author(s)

Prof. dr. Stavros Zouridis is als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan Tilburg University. Hij is tevens lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Product specifications

Author(s) Stavros Zouridis
ISBN Book 978-94-6236-190-4,#1 edition
Publication date 10 augustus 2021
Number of pages 374 Pages
Suitable for Wetenschappelijk Onderwijs (WO), Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Series Studieboeken bestuur en beleid
Brand Boom bestuurskunde
Subject(s) Bestuurskunde algemeen, Algemeen
Language Dutch

Also interesting

Regeldruk in het onderwijs
 • Marlies Blesgraaf
Uitleg van de Grondwet: Studenteneditie
 • Ernst Hirsch Ballin, Eric Janse de Jonge en Gert Jan Leenknegt
Recente demonstratie- en vergaderingsrechtelijke vraagstukken
 • B. Roorda, J.G. Brouwer en A.E. Schilder
Handboek tuchtrecht
 • R.L. Herregodts en M.L. Batting