Defensieve dokters?

Defensieve dokters?
  • Een juridisch-empirisch onderzoek naar de invloed van het medisch aansprakelijkheidsrecht op het professionele handelen van zorgverleners
  • Author(s): S.N.P. Wiznitzer
  • ISBN Book: 978-94-6290-957-1, #1 edition
  • ISBN E-Book: 978-90-8974-546-0, #1 edition
  • Year of publication: 2021
  • Product specifications

Downloads

Table of content
€ 74,00
Product in stock
Delivery in 1 - 3 business days (The Netherlands)
Due to an especially busy period for our suppliers and postal services, your order can arrive a bit later. Our apologies for any inconvenience.
€ 74,00
Readily available
  • Free shipping from € 50 for domestic orders
  • 14-day right of return
  • Leading authors

Full description

Beïnvloedt het medisch aansprakelijkheidsrecht het handelen van zorgverleners? Dit is een vraag die zowel juristen als sociale wetenschappers bezighoudt. Volgens de juridische theorie zou het medisch aansprakelijkheidsrecht ertoe moeten leiden dat zorgverleners zich aan de normen houden. Sociaalwetenschappelijk onderzoek biedt echter aanwijzingen dat het medisch aansprakelijkheidsrecht leidt tot defensief handelen. Dit spanningsveld is het startpunt voor dit juridisch-empirische onderzoek.

Het civiel medisch aansprakelijkheidsrecht, het medisch tuchtrecht en het medisch strafrecht kennen alle een preventief doel. Aan de hand van primair en secundair empirisch onderzoek beschrijft dit boek in hoeverre men kan verwachten dat dit doel wordt behaald in de praktijk.

Een belangrijke conclusie van dit juridisch-empirische onderzoek is dat men de gedragsbeïnvloedende effecten van het medisch aansprakelijkheidsrecht niet moet overschatten. De beperkte juridische kennis van zorgverleners lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Deze bevinding pleit voor meer aandacht voor dit thema bij deze beroepsgroep.

Dit boek is relevant voor iedereen die zich bezighoudt met juridisch-empirisch onderzoek, en de invloed van het recht op gedrag.

Information about the author(s)

Shosha Wiznitzer is geboren op 1 januari 1992 in Groningen. Tussen 2009 en 2014 voltooide zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) twee bacheloropleidingen: rechtsgeleerdheid en psychologie. In 2016 behaalde zij aan de VU haar masterdiploma rechtsgeleerdheid in twee afstudeerrichtingen: strafrecht en privaatrecht. Vervolgens startte zij haar promotietraject aan de Universiteit Utrecht, dat zij afrondde in 2020. In die periode was Shosha ook redacteur bij Ars Aequi. Momenteel werkt Shosha als wetgevingsadviseur bij de Raad van State.

Product specifications

Author(s) S.N.P. Wiznitzer
ISBN Book 978-94-6290-957-1,#1 edition
ISBN E-Book 978-90-8974-546-0,#1 edition
Publication date 15 juni 2021
Number of pages 364 Pages
Series Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL)
Brand Boom juridisch
Subject(s) Aansprakelijkheidsrecht
Language Dutch

Also interesting