Over opinions

Over opinions
  • Handleiding voor het opstellen en beoordelen van Nederlandsrechtelijke legal opinions
  • Auteur(s): J.M. van Dijk
  • ISBN Boek: 978-94-6290-229-9, 1e druk
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Bekijk alle specificaties
€ 129,50
Product is op voorraad
Levertijd 5 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
Vraag een gratis docentexemplaar aan.
Aanvragen
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • 14 dagen bedenktijd
  • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Wie een overeenkomst sluit, loopt risico's. Wie aandelen koopt, doet dat ook. Onder de risico's zijn juridische risico's. Een opinion heeft tot doel zulke juridische risico's in kaart te brengen. In een opinion bevestigt een ter zake kundig jurist - een advocaat, een notaris, soms een bedrijfsjurist - dat bepaalde risico's niet bestaan, en wijst hij op risico's die wel bestaan. Zo biedt een opinion de ontvanger ervan een startpunt om te bepalen of, voors en tegens afwegend, de transactie waarop de opinion ziet, verantwoord is.

De jurist die een opinion geeft, moet dat doen met de nodige zorg. Verzaakt een opiniongever zijn zorgplicht, dan kan hij aansprakelijk zijn voor schade die de ontvanger van de opinion lijdt. Een opiniongever moet daarom weten welke zorg van hem wordt verlangd. Tegelijk moet een opinionontvanger weten welke zorg hij kan verwachten. Het geluk wil dat opinions in de praktijk in hoge mate zijn gestandaardiseerd. Zij worden meestal gegeven in in hoge mate vergelijkbare omstandigheden. Dat brengt mee dat over de zorgplicht van een opiniongever meer te zeggen valt dan dat hij - de vluchtweg voor het antwoord op elke lastig te beantwoorden juridische vraag - wordt bepaald door de omstandigheden van het geval. Meer zeggen is wat dit boek doet.

Dit boek is een praktijkboek. Het komt voort uit de praktijk en is op de praktijk gericht. Het boek legt uit wat een opinion is. Het bespreekt de onderdelen die in de praktijk in opinions worden opgenomen. Het legt uit op welke risico's een opinion wél en op welke risico's een opinion niet pleegt te wijzen. Het verklaart waarom opiniongevers bepaald onderzoek met het oog op hun opinions moeten doen, en waarom zij ander onderzoek achterwege kunnen laten. Zo geeft het boek een opiniongever houvast als hij moet bepalen welke zorg hij zal betrachten. Ervaren opiniongevers kunnen met dit boek hun gedachten over opinions verder scherpen. Beginnende opiniongevers biedt het boek een startpunt om zonder al te grote brokken een begin met hun opinionpraktijk te maken. Een opinionontvanger ontleent aan dit boek een beeld van de zorg die hij van een opiniongever mag verwachten.

Informatie over de auteur(s)

Jan Marten van Dijk is partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. Hij heeft jarenlange ervaring in de opinionpraktijk.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) J.M. van Dijk
ISBN Boek 978-94-6290-229-9,1e druk
Verschenen 6 juni 2016
Aantal pagina's 656 pagina's
Reeks Boom Masterreeks
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Algemeen
Taal Nederlands

Ook interessant