Amerikaans staatsrecht

Amerikaans staatsrecht
 • Beschouwingen over de rule of law, staatsinstellingen en politiek in de Verenigde Staten van Noord-Amerika
 • Auteur(s): Eric Janse de Jonge
 • ISBN Boek: 978-94-6290-826-0, 2e druk
 • Jaar van uitgave: 2020
 • Bekijk alle specificaties
€ 39,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
Vraag een gratis docentexemplaar aan.
Aanvragen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Het regeringsstelsel van de Verenigde Staten spreekt bijna iedereen tot de verbeelding. Amerika heeft de oudste geschreven grondwet ter wereld en het regeringsstelsel functioneert in het algemeen naar behoren. Zowel in een jaar van verkiezingen (2020) als in de tussenliggende periodes is het boeiend om te zien hoe deze grote democratie bestuurd wordt vanuit Washington DC, zeker nu Donald Trump President is. In dit boek wordt uitvoerig ingegaan op de werking van het Amerikaanse regeringsstelsel. Naast leerstukken en theorie worden praktijkvoorbeelden gegeven en komen actuele gebeurtenissen aan de orde. 
 
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel geeft de context aan van het Amerikaanse staatsrecht. Ingegaan wordt op het begrippenkader, de koloniale periode tot en met de grondwet van 1787, de voor het Amerikaans staatsrecht relevante leerstukken en het verschijnsel politieke partijen. In het tweede deel worden systematisch de bevoegdheden en de (on)macht van respectievelijk het Congres, de President en het Hooggerechtshof besproken. Naast de tekst van de grondwet worden ook ongeschreven bevoegdheden bij deze analyse betrokken. Deel drie geeft inzicht in de reikwijdte en systematiek van grondrechten. De beschouwingen worden verantwoord door verwijzingen naar literatuur en jurisprudentie. 

Boekbespreking in Tijdschrift Kleio-Historia - Januari 2021
'Concluderend heeft Eric Janse de Jonge een voortreffelijk handboek over het Amerikaans staatsrecht geschreven dat gedetailleerd het ontstaan, vorming en situering beschrijft in zijn rechtshistorische context. Het boek is geannoteerd en elk hoofdstuk is aan het einde voorzien van literatuurtips. Het boek is tijdloos en moet eigenlijk bij iedereen in de kast staan. Niet alleen omdat het goed is geschreven, maar omdat Amerika nog steeds het belangrijkste land is.'

Lees hier het hele artikel van drs. G.H.M.M. Beumer voor het tijdschrift Kleio-Historia .

Informatie over de auteur(s)

Eric Janse de Jonge (1957) studeerde rechten aan de Universiteit Leiden van 1977 tot 1983. Hij was van 1984 tot 1999 werkzaam bij de vakgroep staats- en bestuursrecht van de Universiteit van Tilburg en doceerde onder meer Nederlands en Anglo-Amerikaans staatsrecht. In 1993 promoveerde hij in Tilburg op een rechtsvergelijkend onderzoek naar de begrotingsbehandeling door het parlement in de Verenigde Staten, Engeland en Nederland. Daarna was hij werkzaam in diverse bestuurlijke functies in het openbaar bestuur bij gemeenten, provincie en het Rijk. Hij was onder meer lid van de Staatscommissie Parlemen-tair Stelsel (2017-2018). Thans is hij lid van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR).

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) Eric Janse de Jonge
ISBN Boek 978-94-6290-826-0,2e druk
Verschenen 14 augustus 2020
Aantal pagina's 320 pagina's
Geschikt voor Wetenschappelijk Onderwijs (WO), Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Reeks Boom Juridische studieboeken
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Staatsrecht en bestuursrecht, Internationaal recht
Taal Nederlands

Ook interessant

Surinaams bestuursrecht
 • Magda R. Hoever-Venoaks en Leo J.A. Damen
Experimenten in het bestuursrecht
 • G.J. Stoepker, F.M.E. Schulmer, C.H.R. Mattheussens en C.A. Blankenstein
Europa en het algemeen bestuursrecht
 • Commissie Europeanisering algemeen bestuursrecht