Basisboek criminologie

Basisboek criminologie
 • Auteur(s): E.W. Kolthoff en J.H.L.J. Janssen
 • ISBN Boek: 978-94-6236-933-7, 3e druk
 • Jaar van uitgave: 2020
 • Bekijk alle specificaties
€ 40,50
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
Vraag een gratis docentexemplaar aan.
Aanvragen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

De eerste druk van het Basisboek criminologie is door de gebruikers ontvangen als een welkome aanvulling op het Nederlandstalig aanbod. Het is inmiddels de standaard voor het bacheloronderwijs in het hbo en ook op verschillende universiteiten wordt het boek gebruikt als toegankelijke inleiding. Hoewel er voor deze doelgroep een grote hoeveelheid – met name Engelstalige – literatuur beschikbaar is, blijkt het voor docenten lastig om daar een keuze uit te maken. Veel boeken gaan voor een eerste kennismaking te diep op de stof in en ze bieden weinig mogelijkheden voor differentiatie. Ook maakt de, voornamelijk Amerikaanse, context van de Engelstalige boeken het soms moeilijk om
aansluiting te vinden bij de Nederlandse rechtspraktijk. 

Dit boek biedt een overzichtelijke inleiding in het brede domein van de criminologie, die zelfstandig kan worden gelezen. Daarbij zijn noodgedwongen keuzes gemaakt in de behandelde onderwerpen, waarbij is gestreefd naar een breed overzicht, waarin ook Nederlandse ontwikkelingen voldoende aan bod komen. Sommige onderwerpen worden niet uitvoerig behandeld, maar in dat geval wordt verwezen naar relevante aanvullende literatuur. Verschillende onderwerpen die in het boek staan beschreven, zoals de ethiek van de opsporing, kritische stromingen binnen de criminologie, onder mijning
en de principes van CPTED, ontbreken in de meeste handboeken. De auteurs gaan uitgebreid in op het gebruik van criminaliteitscijfers en geven een beknopt overzicht van gangbare onderzoeksmethoden in de criminologie.

De derde druk is geheel geactualiseerd en aangevuld met actuele onderwerpen en voorbeelden.

Doelgroep

Behalve voor studenten biedt het boek ook aan de in de veiligheidszorg werkzame professional en de anderszins geïnteresseerde een toegankelijk overzicht van de stand van zaken in de criminologie en een handzaam naslagwerk voor het vakgebied.

Informatie over de auteur(s)

Prof. dr. Emile W. Kolthoff (1958) is hoogleraar criminologie aan de Open Universiteit en gasthoogleraar criminologie aan de Universiteit van Aruba. Als lector Onder mijning is hij verbonden aan het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool. Als politieoffi cier deed hij ruim vijftien jaar praktische ervaring op in de Nederlandse opsporingspraktijk. Hij is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Veiligheid en actief in verschillende (internationale) netwerken op het vakgebied.

Prof. dr. Janine Janssen (1968) is hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) van de nationale politie en lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool. Tevens bekleedt zij de bijzondere leerstoel Rechtsantropologie aan de Open Universiteit. Zij is voorzitter van de redactie van Proces. Tijdschrift voor Strafrechtspleging en redacteur van Tijdschrift over Cultuur en Criminaliteit en Cahiers Politiestudies.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) E.W. Kolthoff en J.H.L.J. Janssen
ISBN Boek 978-94-6236-933-7,3e druk
Verschenen 11 augustus 2020
Aantal pagina's 347 pagina's
Geschikt voor Wetenschappelijk Onderwijs (WO), Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Reeks Boom studieboeken criminologie & veiligheid
Merk Boom criminologie
Onderwerp(en) Criminologie, Veiligheid
Taal Nederlands

Ook interessant

Nooit meer dansen? De veilige stad in tijden van pandemie
 • Marieke Winkler, Jan Willem Sap en Marijke Malsch
Aanpak georganiseerde drugscriminaliteit
 • Manja Abraham, Bram van Dijk, Daniel Hofstra en Toine Spapens
Methoden en Technieken van Onderzoek in de Criminologie
 • C.C.J.H. Bijleveld en V.R. van der Geest
Multivariate analyse
 • C.C.J.H. Bijleveld, J.J.F. Commandeur en C.J.W. van den Berg