De ontnemingsmaatregel toegepast

De ontnemingsmaatregel toegepast
 • Een onderzoek naar de rechtspositie van de betrokkene in de procedure tot oplegging en tenuitvoerlegging van de maatregel ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel
 • Auteur(s): Wouter de Zanger
 • ISBN Boek: 978-94-6290-525-2, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-94-6274-900-9, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2018
 • Bekijk alle specificaties
€ 74,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
Embargo tot 01-06-2018
€ 83,50
Direct leverbaar
Embargo tot 01-06-2018
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Misdaad mag niet lonen. Om die reden is de ‘maatregel ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’, kortweg de ‘ontnemingsmaatregel’, in het Nederlandse strafrecht ingevoerd. Deze strafrechtelijke sanctie ontneemt misdadigers het vermogen dat zij uit misdaad hebben verkregen. Vanaf de invoering in het Wetboek van Strafrecht in 1983 en de grondige verruiming in 1993 is er veel te doen geweest over deze strafrechtelijke maatregel. De wetgever wilde een bewijsrecht in het leven roepen dat afwijkt van het reguliere strafprocesrecht. Mede daarom wordt de ontnemingsmaatregel, als enige strafrechtelijke sanctie, opgelegd in een eigen, gescheiden procedure. In deze procedure wordt van de burger een actieve verdediging verwacht.

In dit proefschrift wordt antwoord gegeven op de vraag naar de rechtspositie van de verdachte of veroordeelde burger in de procedure tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. Het begrip ‘rechtspositie’ heeft hierbij een nadere invulling gekregen, waarbij enerzijds wordt gekeken naar wat er van de burger wordt verwacht in de bewijsvoering en anderzijds naar de belangen die met de voordeelsontneming moeten worden gediend. Die sanctie dient namelijk om de financiële situatie te herstellen die zou hebben bestaan als geen strafbare feiten zouden zijn begaan. Daarnaast dient de oplegging en tenuitvoerlegging van de ontnemingsmaatregel de terugkeer van de burger in de samenleving niet te veel te belemmeren. Tot slot geldt op grond van de onschuldpresumptie de regel dat van de burger niet mag worden verlangd dat hij zijn eigen onschuld bewijst. De huidige toepassing van de ontnemingsmaatregel staat op verschillende punten op gespannen voet met deze belangen.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) Wouter de Zanger
ISBN Boek 978-94-6290-525-2,1e druk
ISBN E-Book 978-94-6274-900-9,1e druk
Verschenen 11 mei 2018
Embargodatum 1 juni 2018
Aantal pagina's 488 pagina's
Reeks Willem Pompe Instituut
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Criminologie, Strafrecht
Taal Nederlands

Ook interessant

Bijzonder strafrecht
 • F.G.H. Kristen, R.M.I. Lamp, J.M.W. Lindeman, M.J.J.P. Luchtman en W.S. de Zanger
Contempt of court
 • Marianne Lochs