De videoreconstructie in het strafproces

De videoreconstructie in het strafproces
 • Van verbeelding naar juridische werkelijkheid
 • Auteur(s): Jan Willem van Manen
 • ISBN E-Book: 978-90-5189-178-2, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2021
 • Bekijk alle specificaties

Downloads

Inhoudsopgave
€ 49,50
Direct leverbaar
Direct leverbaar

Volledige beschrijving

Vanaf de aanvang van een strafrechtelijk onderzoek worden uiteenlopende reconstructiemethoden toegepast om duidelijkheid te krijgen over ‘de ware toedracht’ van de onderzochte gebeurtenis. Een van die methoden is de videoreconstructie, waarbij door en op aanwijzing van verdachten en getuigen de gebeurtenis op de oorspronkelijke plaats en onder zoveel mogelijk gelijke omstandigheden wordt nagespeeld. Het verloop van deze reconstructie wordt audiovisueel geregistreerd en het resultaat wordt daarna door de rechter, de aanklager en/of de verdediging gebruikt.

In De videoreconstructie in het strafproces staat de vraag centraal welke bijdrage de videoreconstructie aan de waarheidsvinding in het strafproces levert en op welke wijze die bijdrage kan worden geoptimaliseerd. De focus ligt daarbij op de rechtmatigheid en de betrouwbaarheid van de videoreconstructie.

Het boek heeft niet alleen academische relevantie, maar biedt ook praktische handvatten voor alle bij het strafproces betrokken  partijen om het gebruik van de videoreconstructie te verbeteren.

Informatie over de auteur(s)

Jan Willem van Manen werkt sinds 1975 bij de politie. Vanaf 1987 maakt hij deel uit van het Landelijk Video Reconstructie Team, de eerste zes jaren als cameraman en daarna als teamleider en begeleider­verhoorder van de verdachten en getuigen. In die periode is hij bij de voorbereiding en uitvoering van circa 300 videoreconstructies betrokken geweest en heeft daarbij honderden verdachten en getuigen begeleid en verhoord. De ervaringen die hij daarbij heeft opgedaan riepen ook een aantal fundamentele vragen op in relatie tot de plaats en toegevoegde waarde van de videoreconstructie in ons strafproces. Deze vragen lagen aan de basis van een promotieonderzoek dat is uitgevoerd aan de Universiteit Maastricht en dat met een openbare verdediging op 4 november 2021 succesvol werd afgerond.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) Jan Willem van Manen
ISBN E-Book 978-90-5189-178-2,1e druk
Verschenen 25 oktober 2021
Aantal pagina's 270 pagina's
Merk Boom criminologie
Onderwerp(en) Criminologie
Taal Nederlands

Ook interessant

ProHIC Book of Basics
 • Bram van Dijk, Paul van Soomeren, Armando Jongejan, and Marian Krom
Bestuurlijk verval in de semipublieke sector
 • Meike Bokhorst en Sjors Overman
Alarmbellen in het brein?
 • Félice van Nunspeet en Naomi Ellemers
Sancties voor burgers
 • Timo Verlaat, Erik Bijleveld, Arne Meeldijk en Peter Berkhout
Basisboek ProHIC
 • Bram van Dijk, Paul van Soomeren, Armando Jongejan en Marian Krom
Jeugdstrafrecht
 • Ido Weijers