Defensieve dokters?

Defensieve dokters?
  • Een juridisch-empirisch onderzoek naar de invloed van het medisch aansprakelijkheidsrecht op het professionele handelen van zorgverleners
  • Auteur(s): S.N.P. Wiznitzer
  • ISBN Boek: 978-94-6290-957-1, 1e druk
  • ISBN E-Book: 978-90-8974-546-0, 1e druk
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Bekijk alle specificaties

Downloads

Inhoudsopgave
€ 74,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
€ 74,00
Direct leverbaar
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • 14 dagen bedenktijd
  • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Beïnvloedt het medisch aansprakelijkheidsrecht het handelen van zorgverleners? Dit is een vraag die zowel juristen als sociale wetenschappers bezighoudt. Volgens de juridische theorie zou het medisch aansprakelijkheidsrecht ertoe moeten leiden dat zorgverleners zich aan de normen houden. Sociaalwetenschappelijk onderzoek biedt echter aanwijzingen dat het medisch aansprakelijkheidsrecht leidt tot defensief handelen. Dit spanningsveld is het startpunt voor dit juridisch-empirische onderzoek.

Het civiel medisch aansprakelijkheidsrecht, het medisch tuchtrecht en het medisch strafrecht kennen alle een preventief doel. Aan de hand van primair en secundair empirisch onderzoek beschrijft dit boek in hoeverre men kan verwachten dat dit doel wordt behaald in de praktijk.

Een belangrijke conclusie van dit juridisch-empirische onderzoek is dat men de gedragsbeïnvloedende effecten van het medisch aansprakelijkheidsrecht niet moet overschatten. De beperkte juridische kennis van zorgverleners lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen. Deze bevinding pleit voor meer aandacht voor dit thema bij deze beroepsgroep.

Dit boek is relevant voor iedereen die zich bezighoudt met juridisch-empirisch onderzoek, en de invloed van het recht op gedrag.

Informatie over de auteur(s)

Shosha Wiznitzer is geboren op 1 januari 1992 in Groningen. Tussen 2009 en 2014 voltooide zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) twee bacheloropleidingen: rechtsgeleerdheid en psychologie. In 2016 behaalde zij aan de VU haar masterdiploma rechtsgeleerdheid in twee afstudeerrichtingen: strafrecht en privaatrecht. Vervolgens startte zij haar promotietraject aan de Universiteit Utrecht, dat zij afrondde in 2020. In die periode was Shosha ook redacteur bij Ars Aequi. Momenteel werkt Shosha als wetgevingsadviseur bij de Raad van State.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) S.N.P. Wiznitzer
ISBN Boek 978-94-6290-957-1,1e druk
ISBN E-Book 978-90-8974-546-0,1e druk
Verschenen 15 juni 2021
Aantal pagina's 364 pagina's
Reeks Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL)
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Aansprakelijkheidsrecht
Taal Nederlands

Ook interessant