Handhaving

Handhaving
 • Het spel tussen inspecteur en inspectee
 • Auteur(s): Hans de Bruijn en E.F. ten Heuvelhof
 • ISBN Boek: 978-94-6236-666-4, 2e druk
 • Jaar van uitgave: 2019
 • Bekijk alle specificaties
€ 37,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
Vraag een gratis docentexemplaar aan.
Aanvragen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Toezicht en handhaving blijven hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. Of het nu gaat om belastingontwijking door internationaal opererende bedrijven, coffeeshopbeleid, voedselveiligheid, onderwijskwaliteit, enzovoort, steeds zijn er problemen met regelnaleving en rijzen er vragen over de effectiviteit van de handhaving. 

Dit boek verkent een aantal van deze handhavingsproblemen. Het kiest hiervoor het perspectief van de professional: de inspecteur die daadwerkelijk het contact onderhoudt met de inspectee en die steeds voor dilemma’s staat hoe te handelen. Met name het strategische gedrag van inspectees ligt ten grondslag aan deze dilemma’s en het is dan ook dit strategische gedrag dat centraal staat in dit boek. Dit kat-en-muisspel tussen inspectee en inspecteur kan vele vormen aannemen, van window dressing en ´ja zeggen, nee doen´ tot verdeel- en-heersstrategieën en information-overload. Handhaving beschrijft deze strategische gedragingen, veelal in de vorm van korte cases, zoals sjoemelsoftware, dopingschandalen en financiële crises. Het geeft aan welke problemen dit strategisch gedrag oplevert voor de handhavers en hoe zij in de praktijk hiermee omgaan. Het boek schetst een aantal mogelijkheden om dit effectiever te doen. 

Nieuw in de tweede druk
Een aantal hoofdstukken is geschrapt, er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd en een groot aantal paragrafen is herschreven of geheel nieuw. Veel voorbeelden zijn geactualiseerd. De opzet van het boek is echter ongewijzigd gebleven.

Doelgroep

Handhaving kruipt in de haarvaten van het professionele toezicht en beschrijft levensecht de dilemma’s waarvoor handhavers dagelijks staan. In een vlotte stijl beschrijft het de actuele handhavingspraktijk met een keur aan voorbeelden uit de meest uiteenlopende sectoren. Dit domeinoverstijgende karakter maakt het boek zeer geschikt voor een breed publiek: beleidsontwikkelaars, inspecteurs, toezichthouders, handhavingsorganisaties en het onderwijs, maar ook voor eenieder die van doen heeft met een handhavende overheid.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) Hans de Bruijn en E.F. ten Heuvelhof
ISBN Boek 978-94-6236-666-4,2e druk
Verschenen 20 mei 2019
Aantal pagina's 215 pagina's
Geschikt voor Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Reeks Studieboeken bestuur en beleid
Merk Boom bestuurskunde
Onderwerp(en) Bestuurskunde algemeen
Taal Nederlands

Ook interessant

Openbaar bestuur en media
 • Rianne Dekker, Sandra Jacobs en Iris Korthagen
Lessen uit crises en mini-crises 2019
 • Vina Wijkhuijs en Menno van Duin
Wat het uitmaakt
 • Arie de Jong
Niet bevoegd, wel verantwoordelijk?
 • Willem Bantema, Saskia Westers en Solke Munneke