Het gebruik van drones

Het gebruik van drones
 • Een verkennend onderzoek naar onbemande luchtvaartuigen
 • Auteur(s): B.H.M. Custers, J.J. Oerlemans en S.J. Vergouw
 • ISBN Boek: 978-94-6236-555-1, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-94-6274-266-6, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2015
 • Bekijk alle specificaties
€ 42,50
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
€ 27,99
Direct leverbaar
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Onbemande luchtvaartuigen, vaak kortweg aangeduid als drones, zijn eenvoudig en goedkoop verkrijgbaar en alom wordt verwacht dat het civiele gebruik van drones door burgers, bedrijven en overheden de komende jaren enorm zal toenemen. Dit roept vragen op over wat technisch mogelijk is, wat juridisch toegestaan is en wat maatschappelijk wenselijk is.

In dit onderzoek wordt uitgebreid ingegaan op verschillende soorten drones, wat in de toekomst mogelijk wordt en welke kansen en bedreigingen drones met zich meebrengen. Drones uitgerust met camera’s kunnen worden ingezet voor onder meer criminaliteitspreventie, rampenbestrijding, dijkinspecties, grensbewaking, landbouw en film en televisie. Andere toepassingen zijn drones die worden ingezet voor het vervoer van pakketjes en drones die worden voorzien van warmtesensoren voor het opsporen van hennepplantages. Drones met water, voedsel en medicijnen kunnen worden ingezet bij reddingsoperaties. De tendens is dat drones steeds kleiner, lichter, efficiënter en goedkoper worden. Daarnaast zullen drones steeds autonomer worden en steeds meer in staat zijn in zwermen te opereren.

Het gebruik van drones brengt ook risico’s met zich mee, waaronder veiligheidsrisico’s en privacyrisico’s. Drones kunnen neerstorten op mensen en gebouwen of kunnen ander luchtverkeer verstoren, met slachtoffers en grote schade tot gevolg. Kwaadwillenden kunnen drones gebruiken voor het invliegen op mensen, het hinderlijk volgen van personen of het heimelijk bespieden van de buurvrouw. In dit onderzoek wordt uitgebreid ingegaan op de bestaande juridische kaders voor het gebruik van drones, waaronder de luchtvaartwetgeving, aansprakelijkheidsrecht, privacyrecht en strafrecht, waarbij knelpunten in de wet- en regelgeving aan bod komen. Ook wordt de Nederlandse situatie vergeleken met België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten. Op basis van de bevindingen worden verdere waarborgen voor de privacy voorgesteld en contouren voor toekomstige wetgeving geschetst.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar

Productspecificaties

Auteur(s) B.H.M. Custers, J.J. Oerlemans en S.J. Vergouw
ISBN Boek 978-94-6236-555-1,1e druk
ISBN E-Book 978-94-6274-266-6,1e druk
Verschenen 6 maart 2015
Aantal pagina's 175 pagina's
Reeks Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum
Merk Boom criminologie
Onderwerp(en) Criminologie, Algemeen
Taal Nederlands

Ook interessant

Bajesboek
 • Gerard de Jonge, Hettie Cremers en Judith Serrarens
Verkeersaansprakelijkheid
 • Albert Verheij en Armin Vorsselman
Boom Basics Advocatentuchtrecht
 • Mr. dr. R. Sanders, Mr. L.E. Verwey, Mr. dr. D.V.E.M. van der Wiel-Rammeloo en Mr. E.A. van Win
De grenzen van het publieke debat
 • Chrisje Brants, Aernout Nieuwenhuis, Jogchum Vrielink, Eric Heinze en Paul Cliteur