Keteninformatisering in kort bestek

Keteninformatisering in kort bestek
 • Theorie en praktijk van grootschalige informatie-uitwisseling in maatschappelijke ketens
 • Auteur(s): J.H.A.M. Grijpink
 • ISBN Boek: 978-94-6236-186-7, 4e druk
 • Jaar van uitgave: 2021
 • Bekijk alle specificaties
€ 37,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
Vraag een gratis docentexemplaar aan.
Aanvragen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Maatschappelijke ketensamenwerking, zoals voor jeugdzorg, veiligheid, gezondheid of sociale zekerheid, eist informatie-uitwisseling op grote schaal tussen zeer veel zelfstandige organisaties en professionals. Informatisering van zulke ketensamenwerking blijkt in de praktijk moeilijk te realiseren. Dit komt vooral omdat vanuit informatiekunde en management gewerkt wordt met kleinschalige concepten en methoden. In maatschappelijke ketens ontbreekt echter overkoepelend gezag met doorzettingsmacht, zodat deze denkmodellen en instrumenten onvoldoende houvast bieden. Daarom zijn ook andere concepten, theorieën en methoden nodig die meer geschikt zijn voor grootschalige maatschappelijke ketens. Het leerstuk Keteninformatisering voorziet hierin, met een ketenvisie, methoden en ketenspecifieke oplossingen voor effectieve informatiesturing in maatschappelijke ketens. 

Dit boek legt uit hoe men een ketenanalyse kan aanpakken die aangeeft welke informatie-infrastructuur een specifieke keten nodig heeft. De toetsingsprofielen geven vooraf inzicht in de mogelijkheden, kansen en risico’s van ketenprojecten en keteninitiatieven. Een aantal voorbeelden passeert de revue. Daarnaast worden suggesties gegeven voor het vermijden van valkuilen en het verbeteren van ketensamenwerking.

Informatie over de auteur(s)

Prof. dr mr J. (Jan) H.A.M. Grijpink (1946) studeerde economie (1969) en rechten (1971) aan de Rijksuniversiteit Groningen en organisatiekunde (1976) bij de Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde (SIOO) in Utrecht. Hij promoveerde in 1997 aan de Technische Universiteit Eindhoven op basis van zijn proefschrift Keteninformatisering. 

Vanaf 1984 tot zijn pensioen in 2011 was hij werkzaam bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Van 2004 tot zijn emeritaat was hij daarnaast parttime bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, met als leeropdracht ‘Keteninformatisering in de rechtstaat’. 

Hij publiceert regelmatig over maatschappelijke ketensamenwerking, grootschalige informatie-uitwisseling en identiteitsvraagstukken. Hij adviseert over strategische ketenvraagstukken en geeft workshops en lezingen over keteninformatisering. 

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) J.H.A.M. Grijpink
ISBN Boek 978-94-6236-186-7,4e druk
Verschenen 7 april 2021
Aantal pagina's 154 pagina's
Geschikt voor Wetenschappelijk Onderwijs (WO), Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Reeks Studieboeken bestuur en beleid
Merk Boom bestuurskunde
Onderwerp(en) Bestuurskunde algemeen, Ketens en netwerken
Taal Nederlands

Ook interessant

Samenwerken en regisseren met impact
 • John Goedee en Arnoud Entken
Ontbindend en bindend besturen van de omgeving
 • Stavros Zouridis, Eva Wolf en Feie Herkes
Lokale democratie doorgelicht
 • Julien van Ostaaijen
Groningen en de bevingen
 • Wim Derksen en Mariëlle Gebben