Kwetsbare verdachten in de strafprocedure

Kwetsbare verdachten in de strafprocedure
 • De conceptualisering van kwetsbaarheid en de rol van de advocaat bij de vaststelling ervan tijdens het vooronderzoek
 • Auteur(s): Lore Mergaerts
 • ISBN Boek: 978-94-6444-243-4, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-94-6451-200-7, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2021
 • Bekijk alle specificaties

Downloads

Extra materiaal
ca. € 95,00
Dit is een vooraankondiging
Definitieve prijs kan verschillen
Verschijnt 15 december 2021
ca. € 95,00
Dit is een vooraankondiging
Definitieve prijs kan verschillen
Verschijnt 15 december 2021
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

De afgelopen jaren is de aandacht voor de procedurele waarborgen van verdachten en beklaagden in strafprocedures toegenomen, zowel op Europees als nationaal niveau. Daarbij worden de specifieke behoeften van zogenoemde kwetsbare verdachten erkend. Hoewel vaststaat dat zij een aangepaste bejegening nodig hebben, blijft het tot op heden onduidelijk wat precies onder die kwetsbaarheid moet worden verstaan en op wie de specifieke waarborgen die worden vooropgesteld precies van toepassing zijn. Op basis van een grondige analyse van de relevante bestaande Europese en Belgische regelgeving en rechtspraak enerzijds en de wetenschappelijke (voornamelijk rechtspsychologische) literatuur anderzijds, biedt dit boek een diepgaand inzicht in de kwetsbaarheid van verdachten.

Daarnaast gaat de auteur in op de complexiteit van de vroegtijdige vaststelling van de kwetsbaarheid van verdachten. Dit blijkt een cruciale, maar moeilijke taak voor zowel advocatuur, politie als magistratuur, met als gevolg dat de kwetsbaarheid van een aanzienlijk aantal verdachten niet (tijdig) wordt herkend. Het is nochtans de taak van de advocaat om de kwetsbaarheid van een verdachte te compenseren.

Kwetsbare verdachten in de strafprocedure biedt op basis van een theoretisch-juridische analyse en interviews met strafrechtadvocaten inzicht in het begrip kwetsbaarheid en in de mogelijkheden en beperkingen van hoe en wanneer kwetsbaarheid kan worden vastgesteld in de vroege stadia van de strafrechtelijke procedure. Aangezien het voor de advocaat niet vanzelfsprekend of makkelijk is om de kwetsbaarheid van een verdachte in te schatten, bevat dit boek tevens een, op basis van de meerwaarde en beperkingen van bestaande instrumenten ontworpen, leidraad met aandachtspunten en indicatoren om hen te helpen de kwetsbaarheid vast te stellen tijdens het strafrechtelijk vooronderzoek.

Informatie over de auteur(s)

Lore Mergaerts is doctor in de criminologische wetenschappen. Zij is thans als postdoctoraal medewerker werkzaam bij het Leuvens Instituut voor Criminologie aan KU Leuven. Zij is tevens lid van de Raad van Bestuur en Algemene Vergadering van het Centre for Policing and Security (CPS) en de redactie van het tijdschrift Politie & Recht, de deelredactie Vervolging, berechting en magistratuur van het tijdschrift Panopticon en de redactie van Investigative Interviewing: Research and Practice (IIRP).

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) Lore Mergaerts
ISBN Boek 978-94-6444-243-4,1e druk
ISBN E-Book 978-94-6451-200-7,1e druk
Verwacht 15 december 2021
Aantal pagina's 500 pagina's
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Strafrecht
Taal Nederlands

Ook interessant

Jeugdstrafrecht
 • Ido Weijers
Klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen
 • Kees van den Bos, Lisa Ansems, Marie-Jeanne Schiffelers, Senna Kerssies en Joep Lindeman
In onderlinge samenhang
 • Judit Altena, Jelle Cnossen, Jan Crijns, Pauline Schuyt en Jeroen ten Voorde
Wetgeving Arubaans straf- en strafprocesrecht
 • G. Pesselse en R. Bonnevalle-Kok