Macht en tegenmacht in Amerika

Macht en tegenmacht in Amerika
 • De stand van de rechtsstaat en de democratie in de VS
 • Auteur(s): Eric Janse de Jonge
 • ISBN Boek: 978-94-6290-838-3, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-90-5931-490-0, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2020
 • Bekijk alle specificaties
€ 19,50
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
€ 19,50
Direct leverbaar
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

President Trump is in de zomer van 2020 ruim 3,5 jaar in functie. Hij lijkt met zijn tweets, andere uitspraken en oprispingen het regeringsstelsel volledig te beheersen. Zijn output als President afgemeten aan beleidsinitiatieven, deals, wetgeving en verdragen is echter zeer beperkt. Trumps opvatting over de aard en omvang van zijn functie is zeer ruim: artikel II grondwet staat hem eigenlijk alles toe om Amerika te leiden. De vraag is wat de tegenmachten zijn in het huidige Amerika. 

In dit boek wordt ingegaan op de werking van het Amerikaanse regeringsstelsel: hoe grijpen de drie machten op elkaar in? Wat zijn de grenzen van de macht van de President? Hoe controleert het parlement en waar hebben de rechters het voor het zeggen? De antwoorden op al deze vragen komen in dit boek systematisch aan de orde. Ook de historische context van het Amerikaanse staatsrechtelijke systeem komt langs. De belangrijkste antwoorden zijn te vinden in het beginsel van de machtenscheiding, de checks en balances en die van de heerschappij van de wet. Met andere woorden: macht en tegenmacht. Naast de President blijken het Congres en de rechterlijke macht van groot belang als tegenmachten.


Boekrecensie in Kleio-Historia, nr. 3 - Januari 2021
'Janse de Jonge heeft een zeer goed en leesbaar boek geschreven dat iedereen nu moet lezen met CNN op de achtergrond (met geluid uit). Al lezende verklaart het de actuele situatie waar we nu in zitten. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met zinvolle en relevante literatuurtips. Het boek laat duidelijk zien hoe complex de Amerikaanse staatsinrichting is in relatie tot diens geschiedenis en de centrale rol van de President hierin. Het is een belangrijk boek voor een gedegen kennis van de Amerikaanse staatsinrichting voor het heden, verleden en
toekomst.'

Lees hier het hele artikel van Marc Beumer voor het tijdschrift Kleio-Historia .

Informatie over de auteur(s)

Eric Janse de Jonge (1957) studeerde rechten aan de RU Leiden van 1977 tot 1983. Hij was van 1984 tot 1999 werkzaam bij de vakgroep staats- en bestuursrecht van de Universiteit van Tilburg en doceerde onder meer Nederlands en Anglo-Amerikaans staatsrecht. Daarna was hij werkzaam in diverse bestuurlijke functies in het openbaar bestuur bij gemeenten (Helmond en Aalburg), de provincie (Noord-Brabant) en het Rijk (ministeries van I&W, EZK en BZK). Hij was onder meer lid van de Staatscommissie Parlementair Stelsel (2017-2018). Thans is hij lid van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in Den Haag. 

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) Eric Janse de Jonge
ISBN Boek 978-94-6290-838-3,1e druk
ISBN E-Book 978-90-5931-490-0,1e druk
Verschenen 24 september 2020
Aantal pagina's 318 pagina's
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Algemeen
Taal Nederlands

Ook interessant

Accompli
 • R.S. Meijer, I.P.M. van den Nieuwendijk, P. Sluijter, R.R. Verkerk, B.T.M. van der Wiel en M. Zilinsky
Het stopzetten van KEI-civiel nader bezien
 • F.F. van den Borne, L.C. Cox, Y.E.M. Cremers, D.A. Groenewoud, S.C.B. Schaghen en T.W.N. Stijns
De toekomst van de sociale zekerheid: de menselijke maat in een solidaire samenleving
 • Ernst Hirsch Ballin, Teun Jaspers, André Knottnerus en Harriet Vinke