Mensenrechten en migratierecht

Mensenrechten en migratierecht
 • Mensenrechtennormen als grond voor toelating en verblijf
 • Auteur(s): B. Aarrass
 • ISBN Boek: 978-94-6290-951-9, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-90-8974-529-3, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2021
 • Bekijk alle specificaties

Downloads

Inhoudsopgave
€ 113,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
€ 113,00
Direct leverbaar
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Dit boek heeft als doel een systematische mensenrechtenbenadering van het migratierecht te schetsen. Daartoe wordt onderzocht in hoeverre een recht op toelating en verblijf kan voortvloeien uit mensenrechtennormen. Alom bekend zijn in dat verband het recht op respect voor gezinsleven en het refoulementverbod voortvloeiend uit het verbod op foltering en op een vernederende en onmenselijke behandeling. De rode draad in dit onderzoek vormt een tweedeling in mensenrechtennormen door middel van de concepten binding en bodem. Het begrip binding ziet op het idee dat mensen op meerdere manieren, via netwerken, met elkaar en met één of meerdere staten verbonden zijn. Dergelijke netwerken kunnen ook grensoverschrijdende implicaties hebben. Met name het recht op respect voor privéleven blijkt verregaande implicaties te hebben als bindingsnorm. Het begrip bodem ziet op het idee dat (bepaalde) grondrechten een ondergrens (bodem) hebben, die niet over schreden mag worden. Dat houdt in dat ook bij uitzetting naar situaties waarin een beperking van de grondrechten dreigt, die onder grens niet aangetast mag worden. Het recht op een eerlijk proces heeft grote consequenties als bodemnorm.

Dit onderzoek biedt niet alleen een overzicht van bestaande rechtspraak van het EHRM over grondrechten en het migratierecht, het verschaft ook een vernieuwend kader om toekomstige gevallen inzake toelating en uitzetting aan mensenrechtenbepalingen te onder werpen. Het vormt daarmee een waardevol naslagwerk voor academici en andere deskundigen in het migratierecht, maar is ook nuttig voor de rechtspraktijk.

Informatie over de auteur(s)

Bahija Aarrass is universitair docent aan de Open Universiteit en richt zich in haar onderzoek op rechterlijke toetsing van grond rechten en het migratierecht. Zij werkte eerder bij de Vrije Universiteit Amsterdam als docent/onderzoeker op het gebied van het staats- en bestuurs recht, grondrechten en het migratierecht.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) B. Aarrass
ISBN Boek 978-94-6290-951-9,1e druk
ISBN E-Book 978-90-8974-529-3,1e druk
Verschenen 11 mei 2021
Aantal pagina's 674 pagina's
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Staatsrecht en bestuursrecht, Vreemdelingenrecht
Taal Nederlands

Ook interessant

Om de lokale democratie
 • Aalt Willem Heringa, Jan Schinkelshoek en Gerrit Voerman
Nederlands migratierecht
 • Karin Zwaan, Tineke Strik, Helen Oosterom-Staples, Paul Minderhoud, Tesseltje de Lange, Carolus Grütters, Taco Groenewegen en Karen Geertsema
Turks associatierecht
 • Mourizette Boom
Recht doorgronden
 • Ernst Hirsch Ballin