Ongezond en (on)geoorloofd

Ongezond en (on)geoorloofd
 • Publiek- en privaatrecht & legale maar gezondheidsbedreigende producten en diensten
 • Redactie: A.L.M. Keirse, R.S.B. Kool en R. Ortlep
 • ISBN Boek: 978-94-6290-465-1, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-94-6274-830-9, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2018
 • Bekijk alle specificaties
€ 84,50
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
€ 84,50
Direct leverbaar
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

(Volks)gezondheidsproblemen die gepaard gaan met roken, alcohol, suiker, transvetten en andere legale maar (potentieel) gezondheidsbedreigende producten, halen dagelijks het nieuws. Vanuit alle hoeken van de maatschappij wordt geroepen om gedrags- en beleidsaanpassing. Wat is de rol die het recht speelt, kan spelen en moet spelen ter bestrijding van de verwezenlijking van legale maar gezondheidsbedreigende risico’s? De zoektocht naar deze rol is de rode draad van dit boek. Het draait om de vragen aan wie het is om in te grijpen en met welke (rechts)middelen als schade dreigt als gevolg van legale maar gezondheidsbedreigende producten en diensten in het algemeen, en een aantal specifieke in het bijzonder.

Voor het terugdringen van schade aan de (volks)gezondheid is een integrale, multidimensionale benadering geboden, die voortdurend inspeelt op veranderingen. Het komt aan op een samenspel van actoren van verschillende achtergronden op nationaal en internationaal toneel, die over een uitgebreid instrumentarium beschikken. Daarbij moet de toevlucht niet worden gezocht in een enkel instrument; de gewenste verandering kan worden bereikt met een op het gevalstype afgestemde smart mix van publiekrechtelijke en privaatrechtelijke instrumenten gecombineerd met inzichten uit economische en sociale wetenschappen en public health.

Onder de vlag van het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL) brengt deze bundel  27 auteurs van verschillende Nederlandse en Belgische universiteiten samen, met specialismen op het terrein van privaatrecht, staats- en bestuursrecht, strafrecht, internationaal recht, mensenrechtenrecht, publieke instituties, rechtseconomie, filosofie, psychologie, sociale wetenschappen en public health.

Informatie over de auteur(s)

Anne Keirse is hoogleraar burgerlijk recht aan de Universiteit Utrecht, programmaleider van het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law en parttime raadsheer bij het Gerechtshof Amsterdam. Het is haar ambitie om bij te dragen aan het (Europees) verbintenissenrecht van morgen. Keirse wil bevorderen dat het verbintenissenrecht wordt ingezet niet alleen om maatschappelijk ongewenst gedrag te sanctioneren, maar met name ook om voor de toekomst gewenst gedrag te faciliteren.

Renée Kool is universitair hoofddocent Strafrecht aan de Universiteit Utrecht, verbonden aan het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law en rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Midden-Nederland. Zij schrijft (onder andere) over de relatie tussen het civiele aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht en het strafrecht en de groeiende betekenis die vanuit de samenleving en beleid wordt toegekend aan strafrechtelijke handhaving van maatschappelijke risico’s.

Rolf Ortlep is hoogleraar bestuursrecht aan de Open Universiteit en universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij onder meer rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Gelderland. Hij schrijft – vanuit de rechtsgrondslagen – over verschillende rechtsgebieden en in het bijzonder over het Europese bestuursrecht en aansprakelijkheidsrecht.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Redactie A.L.M. Keirse, R.S.B. Kool en R. Ortlep
ISBN Boek 978-94-6290-465-1,1e druk
ISBN E-Book 978-94-6274-830-9,1e druk
Verschenen 14 mei 2018
Aantal pagina's 648 pagina's
Reeks Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL)
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Gezondheidsrecht
Taal Nederlands

Ook interessant

Basisboek recht in de zorg- en welzijnssector 2020-2021
 • A.P. van der Linden, Annette Jansen, J.M. Verhagen, Martine ten Voorde, Mirjam Kooistra, R. van der Weijden, Charles Starmans, J.H. van der Winden en Florimond Wassenaar
Juridische aspecten van forensische dwangzorg en (vermoedens van) huiselijk geweld
 • A.P. van der Linden, Annette Jansen, J.M. Verhagen, Martine ten Voorde, Mirjam Kooistra, R. van der Weijden, Charles Starmans, J.H. van der Winden en C.F. Wassenaar
Handboek gezondheidsrecht
 • H.J.J. Leenen, J.K.M. Gevers, J. Legemaate, M.C. Ploem, M.F. van der Mersch, E. Plomp, V.E.T. Dörenberg en E.J.C. de Jong
De zorgverzekering
 • Jan Ekelmans
Psychische schade
 • S.D. Lindenbergh