Politie en liefde in tijden van onveiligheid

Politie en liefde in tijden van onveiligheid
 • Functie, cultuur en waarden van de Nationale politie
 • Auteur(s): B. Hoogenboom
 • ISBN Boek: 978-94-6236-804-0, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-94-6274-794-4, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2017
 • Bekijk alle specificaties

Downloads

Inhoudsopgave
€ 35,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
€ 35,00
Direct leverbaar
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Politie en liefde in tijden van onveiligheid is een inleiding op de vraag wat de functie, de cultuur en de waardengedrevenheid van de politie zijn. Maar het is ook een vroeg commentaar op de vorming van de Nationale politie. Aandacht voor functie, cultuur en waarden van de politie is nodig, omdat theoretische grondslagen van ‘wat politie is’ voor een deel in de vergetelheid zijn geraakt. Veel onderzoek beperkt zich tot de meest zichtbare vormen van de politie en raakt niet echt diep aan de opsporing, de geweldsfunctie, inlichtingenprocessen, technologisering en internationalisering en alleen oppervlakkig aan nieuwe vormen van ‘politie’.

De politie is ‘nog slechts’ een van de vele organisaties in ‘het politiecomplex’ van gemeentelijke toezichthouders, BOA’s, inspecties, autoriteiten en een professionele en gedifferentieerde corporate security-wereld. Er wordt nu gesproken over de ‘police extended family’. Hoe verhoudt de politie zich tot al deze organisaties? Hoe om te gaan met verschillen in doelstellingen, culturen en waarden van de rest van de familie? De politiefunctie verandert ook door snelle technologische ontwikkelingen (sensing, dataveillance en robotics). Dit gebeurt buiten de politie sneller dan binnen de politie. Ook hiervoor is weinig wetenschappelijke nieuwsgierigheid.

In het commentaar op de vorming van de Nationale politie wordt gewezen op de dominantie van minister Opstelten, die te veel tegelijkertijd wilde en ook nog eens in een moordend tempo: oprichting van het superministerie van Veiligheid en Justitie, nationalisering van de politie, bezuinigingen en opleggen van criminaliteitsdoelstellingen. Jarenlang duldde de minister – net als in het sprookje ‘De nieuwe kleren van de keizer’ – geen tegenspraak. Met de komst van de Nationale politie is het politiebestel opnieuw opgeschud en zijn gezagsdragers (de burgemeesters, het Openbaar Ministerie), de politie zelf, de nationale overheid, vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad, de wetenschap en niet in het minst burgers op zoek naar wat goede politie is. Deze bundel maakt deze zoektocht inzichtelijk met behulp van opiniërende columns, essays en (niet-)gepubliceerde artikelen en hoofdstukken over de geschiedenis en de toekomst van de politiefunctie.

Informatie over de auteur(s)

Bob Hoogenboom is hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij publiceert sinds 1985 over politie, bijzondere opsporingsdiensten, inspecties en autoriteiten, corporate security en inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Voor zijn proefschrift Het Politiecomplex (1994) ontving hij de Publicatieprijs van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie. Hij werkte voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, de Universiteit Leiden, de Erasmus Universiteit en Ernst & Young Forensics Caribbean. Sinds 1988 is hij verbonden aan de Politie academie.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) B. Hoogenboom
ISBN Boek 978-94-6236-804-0,1e druk
ISBN E-Book 978-94-6274-794-4,1e druk
Verschenen 11 december 2017
Aantal pagina's 428 pagina's
Merk Boom criminologie
Onderwerp(en) Criminologie, Veiligheid
Taal Nederlands

Ook interessant

Criminologie en strafrecht
 • Miranda Boone en Chrisje Brants
Significant others in de culturele criminologie
 • Marc Schuilenburg en Dina Siegel
Medewerkersparticipatie bij de politie
 • Ivo van Duijneveldt en Fleur Hilhorst
Basisboek criminologie
 • E.W. Kolthoff en J.H.L.J. Janssen
De actievoerder achterna
 • Anne Ernst, Luca Besselink, Charlot van Hagen, Jasper J. van der Kemp en Peter J. van Koppen