Politiek

Politiek
 • Een inleiding in de politieke wetenschappen
 • Auteur(s): Marc Hooghe, Silvia Erzeel, Eline Severs en Kris Deschouwer
 • ISBN Boek: 978-94-6236-196-6, 7e druk
 • Jaar van uitgave: 2022
 • Bekijk alle specificaties
€ 48,50
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
Vraag een gratis docentexemplaar aan.
Aanvragen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Politiek bepaalt voor een belangrijk deel ons dagelijks leven: van eenvoudige verkeersregels tot de vraag wie er toegang krijgt tot onderwijs of gezondheidszorg. Dit handboek reikt de instrumenten aan voor de wetenschappelijke studie van het politieke bestel. Het biedt een brede kennismaking met de politiek, met aandacht voor onder meer de politieke filosofie, de empirische studie van politiek gedrag en de analyse van bestuur en beleid. Tegelijk is het ook een inleiding tot de politieke wetenschappen: wat is nu eigenlijk het specifieke van politicologie als wetenschapsdiscipline?

In dit boek kiezen de auteurs voor een vergelijkende benadering: sleutelbegrippen als democratie, parlement, regering, liberalisme en beleidscyclus worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen binnen de internationale politiek, waaronder de Europese Unie als het meest succesvolle initiatief van supranationale besluitvorming tot op heden. De auteurs kijken ook naar de toekomst, door te eindigen met een hoofdstuk over democratie in beweging. Hoe democratie werkt en waar ze voor verbetering vatbaar is, is een van de belangrijkste vragen voor aankomende generaties politieke wetenschappers.

‘Het boek is duidelijk en goed geschreven. Het legt een grondige basis, en het bevat heel veel informatie over de politieke en bestuurlijke ontwikkelingen. Daarnaast reikt dit boek handvaten aan voor iedereen die zich begeeft op politiek en bestuurlijk terrein, om dit te begrijpen en duidelijk in context te plaatsen.’

Ine Apapoe, Anton de Kom Universiteit van Suriname

‘Dit boek biedt een gefundeerde en genuanceerde inleiding in wat politiek bestuderen allemaal inhoudt. De belangrijkste velden en thema’s, basisconcepten en auteurs binnen de discipline komen aan bod. Het boek is toegankelijk voor beginnende studenten en relevant voor eenieder die een inleiding in de politieke wetenschappen wenst.’

Petra Meier, Hoogleraar politieke wetenschappen, Universiteit Antwerpen

‘Ik heb dit boek met plezier en bewondering gelezen – met bewondering vanwege de diepgang en de belezenheid van de auteurs, met plezier vanwege de lichtvoetigheid en de leesbaarheid van dit nu al klassieke handboek. Politiek is een ideale introductie in de politiek en de politicologie, lichtvoetig en diepgravend.’

Mark Bovens, Hoogleraar bestuurskunde, Universiteit Utrecht

Doelgroep

Dit boek is bestemd voor studenten politicologie en is ook interessant voor studenten beleids- en bestuurswetenschappen en sociologie.

Informatie over de auteur(s)

Marc Hooghe is gewoon hoogleraar politieke wetenschappen en hij doceerde eerder onder meer aan de Université Lille-II en de universiteiten van Mannheim, Utrecht en Darmstadt. Hij is medeoprichter van de Leuven-Montréal Winter School on Elections. Recent werk van hem verscheen in Political Behavior, West European Politics, Comparative Political Studies, International Political Science Review, Canadian Journal of Political Science, Women and Politics, International Migration Review, Party Politics en Comparative European Politics. Hij was, met Ruth Dassonneville en Michael Lewis-Beck redacteur van het werk Electoral Rules and Electoral Behaviour: The Scope of Effects (London: Routledge 2018).

Silvia Erzeel is docente politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze was eerder postdoctoraal onderzoekster aan de Université catholique de Louvain en was als ‘Visiting Fellow’ verbonden aan Brown University en de universiteiten van Amsterdam, Antwerpen en Leuven. Recent werk van haar verscheen in Parliamentary Affairs, Acta Politica, European Political Science, Frontiers in Political Science, The Journal of Legislative Studies, Politics & Gender en West European Politics en in internationale verzamelbundels. Ze was van 2015 tot 2021 lid van de redactieraad van Politics of the Low Countries (voordien Res Publica) en van 2018 tot 2021 co-voorzitster van de ECPR Standing Group on Politics and Gender.

Eline Severs is docent politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze doceerde eerder aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksexpertise valt binnen het domein van (democratische) vertegenwoordiging, de verwachtingen (en frustraties) van burgers ten aanzien van de politiek, en democratische inclusie. Ze publiceerde rond deze onderwerpen in diverse tijdschriften, waaronder Politics, Parliamentary Affairs, PS: Political Science and Politics, Politics and Governance, Politics, Groups, and Identities en Res Publica en in diverse internationale verzamelbundels. Ze is co-voorzitter van de ECPR Standing Group on Political Representation, is lid van de redactieraad van het tijdschrift Politics of the Low Countries en zetelt in de raad van bestuur van de Vereniging voor Politieke Wetenschappen (VPW).

Kris Deschouwer is emeritus professor in de politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij doceerde eerder onder meer in Bergen (Noorwegen), Lausanne, Lille en Aix-en-Provence en was als ‘Visiting Fellow’ verbonden aan het Europees Universitair Instituut in Firenze, aan de Australian National University, de universiteit van Mannheim en de universiteit van Siena. Hij was van 2003 tot 2009 hoofdredacteur van het European Journal of Political Research en is voormalig hoofdredacteur van Res Publica. Hij publiceerde een groot aantal artikels en hoofdstukken, vooral over politieke partijen en verkiezingen, en is de auteur en redacteur van een twintigtal boeken. Hij was van 2018 tot 2021 voorzitter van de ECPR, het European Consortium for Political Research, de belangrijkste vereniging voor politieke wetenschappen in Europa (www.ecpr.eu).

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) Marc Hooghe, Silvia Erzeel, Eline Severs en Kris Deschouwer
ISBN Boek 978-94-6236-196-6,7e druk
Verschenen 15 augustus 2022
Aantal pagina's 457 pagina's
Geschikt voor Wetenschappelijk Onderwijs (WO), Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Reeks Studieboeken bestuur en beleid
Merk Boom bestuurskunde
Onderwerp(en) Politicologie
Taal Nederlands

Ook interessant

Retourtje Brussel
 • Chris Aalberts en Mendeltje van Keulen
Werkvormen voor open beleidsontwikkeling
 • Bram Castelein en Max Herold
Kennisdemocratie
 • Roel in 't Veld
Wereld in beweging
 • Joris Voorhoeve, Saskia Rademaker en Reitse Keizer
Wat het uitmaakt
 • Arie de Jong