Schade en risico

Schade en risico
  • Over de corrigerende en verdelende functie van het schadevergoedingsrecht
  • Auteur(s): A.Ch.H. Franken
  • ISBN Boek: 978-94-6212-703-6, 1e druk
  • ISBN E-Book: 978-94-0011-152-3, 1e druk
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Bekijk alle specificaties

Downloads

Inhoudsopgave
€ 95,00
Product is op voorraad
Levertijd 5 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
€ 95,00
Direct leverbaar
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • 14 dagen bedenktijd
  • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Wat is schade? Wat vormt voordeel? Wat bedoelen we met schadetoerekening of voordeelstoerekening? Deze vragen staan centraal in dit boek. Het antwoord inventariseert de verschillende stappen die we in de praktijk doorlopen, zonder dat we dit altijd expliciet benoemen. Het expliciteren van wat een driestappenplan of drie vormen van risico blijkt te zijn, helpt de schadevergoedingsdiscussie.

Bijzondere aandacht gaat uit naar het onderscheid tussen gedragsnormen en verdelingsnormen. Aan gedragsnormen en verdelingsnormen liggen verschillende vormen van rechtvaardigheid ten grondslag: corrigerende-resp. verdelende rechtvaardigheid. Dit verschil is van invloed op zowel de vergoedingsgrondslag als de omvang van de schadevergoeding, de wijze van nakoming, het moment van ontstaan van de schadevergoedingsplicht, de inhoud van de schadehypothese, de inrichting van het partijdebat of de rol van de rechter.
Het duidelijk onderscheiden van gedragsnormen en verdelingsnormen vergemakkelijkt het beantwoorden van de indringende vragen over schade en voordeel die rijzen in de huidige tijd en maakt de motivering van oordelen daarover overtuigender.

Informatie over de auteur(s)

Stijn Franken is geboren in 1968 in Utrecht. Daar deed hij ook zijn eindexamen Gymnasium aan het St. Bonifatiuscollege. In 1992 behaalde hij zijn doctoraalexamen rechten aan Universiteit Leiden, gevolgd door een LL.M aan de University of London (Queen Mary & Westfield). Zijn militaire dienst vervulde hij als docent privaatrecht aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Op 1 mei 1994 begon hij als advocaat in Rotterdam bij NautaDutilh. Zijn aansprakelijkheids- en verzekeringsrechtpraktijk zette hij in 2001 voort bij NautaDutilh in Amsterdam, vanaf 2003 als partner. Stijn is redactielid van de tijdschriften Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade en Bedrijfsjuridische berichten, en bestuurslid van de Vereniging voor Verzekeringswetenschap, als ook de Vereniging voor Aansprakelijkheids- en Schadevergoedingsrecht. In 2014 begon hij zijn promotieonderzoek als buitenpromovendus aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Sinds 2014 is Stijn docent verzekeringsrecht aan deze faculteit. Vanaf 2018 is hij hoofddocent van de Grotius cursus Onderneming en Aansprakelijkheid. Sinds 2021 is hij lid van de Raad van Discipline in het ressort Amsterdam.
 

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) A.Ch.H. Franken
ISBN Boek 978-94-6212-703-6,1e druk
ISBN E-Book 978-94-0011-152-3,1e druk
Verschenen 29 september 2022
Aantal pagina's 472 pagina's
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Aansprakelijkheidsrecht
Taal Nederlands

Ook interessant