Togadragers in de rechtsstaat

Togadragers in de rechtsstaat
 • De juridische professies en de toegang tot het recht
 • Auteur(s): E. Bauw, D.J.B. de Wolff, M.E. de Meijer en M. Westerveld
 • ISBN Boek: 978-94-6212-712-8, 4e druk
 • ISBN E-Book: 978-94-0011-168-4, 4e druk
 • Jaar van uitgave: 2022
 • Bekijk alle specificaties
€ 49,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
€ 49,00
Direct leverbaar
Vraag een gratis docentexemplaar aan.
Aanvragen
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

De juridische ‘togadragers’ vormen de spil van het rechtsbedrijf. 
In hun dagelijks werk geven rechters, advocaten en officieren van justitie in concrete rechtszaken invulling aan het recht. Pas dan krijgt dat recht zijn maatschappelijke functie en betekenis. Ondanks deze centrale rol van de juridische professies werd er in de opleiding van juristen en van aankomende beoefenaren van deze beroepen van oudsher weinig aandacht besteed aan waar het in deze professies nu eigenlijk om draait. De noodzaak daartoe is de laatste jaren dringender geworden nu deze juridische professionals, net als andere gezagsdragers, vaker onder een vergrootglas komen te liggen. De positie van met name rechters in de rechtsstaat komt daarnaast steeds meer onder druk te staan, zeker in andere landen.

In Togadragers in de rechtsstaat wordt de rol en functie van rechter, advocaat en officier in samenhang behandeld. Wat is de rol en functie van deze togaberoepen in de rechtsstaat? Hoe verhouden deze professionals zich tot de organisatie waarbinnen zij hun werk moeten doen? Hoe zit het met hun beroepsethiek en gedragsregels?
Wat zijn de kernwaarden van rechter, advocaat en officier? Daarbij wordt tevens aandacht besteed aan de betekenis voor togadragers en rechtzoekenden van het grondrecht op toegang tot het recht en in dat kader ook aan het zogeheten toevoegrecht. Ook wordt ingegaan op de ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijk effectieve rechtspraak en alternatieve geschilbeslechting. Beide hebben inmiddels een vaste plaats in de rechtspleging verworven en zijn daarmee in toenemende mate van invloed op het werk van de togadragers. 

Doelgroep

Dit boek is niet alleen geschikt voor studenten, maar ook voor hen die opgeleid worden in de juridische professies. Ook voor degenen die al (langer) in deze professies werkzaam zijn, zal het boek nieuwe informatie bevatten en een actueel perspectief op het vak van togadrager bieden.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) E. Bauw, D.J.B. de Wolff, M.E. de Meijer en M. Westerveld
ISBN Boek 978-94-6212-712-8,4e druk
ISBN E-Book 978-94-0011-168-4,4e druk
Verschenen 7 september 2022
Aantal pagina's 300 pagina's
Reeks Boom Juridische studieboeken
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Algemeen
Taal Nederlands

Ook interessant

Transparantie in de blockchain
 • Jurgen Goossens en Charlotte van Oirsouw
De advocatuur als onderneming
 • Han Mesters, Willem Hengeveld, Marijn Rooymans, Elodie van Sytzama, Hans Schuurman, Martine Brouwer -'t Hart, Anne-Marie Brueren, Anne-Laure Losseau, Floor Blindenlach-Driessen, Marjan Hermkes-van Ham, Eva Peters, Beatrijs van Selm, Maurits Fornier, Edwin Weller, Annemiek Louwrier en Scipio van der Stoel
Recht: een introductie
 • Parviz Samim en Amber Bolk
Nederlands recht begrepen
 • L. Janssen en M. de Blois