Uitzonderlijke excepties in het strafrecht

Uitzonderlijke excepties in het strafrecht
 • Een zoektocht naar systematiek bij de beslissingen omtrent uitsluiting van strafrechtelijke aansprakelijkheid in bijzondere contexten
 • Auteur(s): S.R. Bakker
 • ISBN Boek: 978-94-6290-998-4, 1e druk
 • ISBN E-Book: 978-90-5189-194-2, 1e druk
 • Jaar van uitgave: 2021
 • Bekijk alle specificaties

Downloads

Inhoudsopgave
€ 67,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 werkdagen (Nederland)
Wegens drukte bij onze leveranciers en vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
€ 67,00
Direct leverbaar
 • Gratis verzending vanaf € 50
 • 14 dagen bedenktijd
 • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Veelvuldig worden gedragingen verricht die ogenschijnlijk de bestanddelen van een wettelijke delictsomschrijving vervullen, terwijl het nog maar de vraag is of dergelijke gedragingen ook daadwerkelijk strafwaardig of strafbaar zijn. Zulke gedragingen vinden menigmaal plaats in ‘bijzondere contexten’, zoals de sport- en spelsituatie, de kunst en de (medische) beroepsuitoefening. Zo kan de vraag worden opgeworpen of en langs welke wegen er sprake moet zijn van uitsluiting van strafrechtelijke aansprakelijkheid wanneer in die bijzondere contexten een voetballer zijn tegenstander heeft geblesseerd, een kunstenaar een aanstootgevend werk heeft gemaakt en een arts pijn toebrengt bij een behandeling. De strafrechter heeft bij een dergelijke beoordeling weinig wettelijk houvast en uit de jurisprudentie valt op te maken dat hij (als gevolg daarvan) op verschillende, uiteenlopende wijzen tot straffeloosheid komt.

In deze studie worden de achtergronden, plaats en betekenis van ‘contextgebonden excepties’ in het commune strafrecht verkend en wordt beoordeeld in hoeverre de vaststelling van uitsluiting van strafrechtelijke aansprakelijkheid op een systematische wijze plaatsvindt. Daarmee wordt tevens geïllustreerd of die wijze ook toereikend is om recht te doen aan de bijzonderheid van de contexten waarin de gedragingen zich voordoen. De daaruit volgende conclusies en aanbevelingen strekken ertoe de systematiek in de rechterlijke vaststelling te bevorderen, hetgeen de belangen dient van participanten in die bijzondere contexten, alsmede van actoren in de strafrechtspleging.

Informatie over de auteur(s)

Sven Bakker studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden waar hij afstudeerde in de mastervarianten Straf- en Strafprocesrecht en Staats- en Bestuursrecht. Van 2014 tot 2019 was hij als wetenschappelijk docent en onderzoeker verbonden aan de sectie Strafrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna was hij van 2019 tot medio 2021 aangesteld als docent en onderzoeker bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Univer­siteit Leiden. Thans is hij werkzaam als universitair docent Straf- en Strafprocesrecht bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij redactiesecretaris van het tijdschrift Boom Strafblad.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) S.R. Bakker
ISBN Boek 978-94-6290-998-4,1e druk
ISBN E-Book 978-90-5189-194-2,1e druk
Verschenen 25 november 2021
Aantal pagina's 354 pagina's
Reeks E.M. Meijers Instituut voor Rechtswetenschappelijk Onderzoek
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Strafrecht
Taal Nederlands

Ook interessant

'U bent niet tot antwoorden verplicht, maar…'
 • Anna Pivaty, Peggy ter Vrugt, Dorris de Vocht, Hannah Hübner en Ruben Knehans
Jeugdstrafrecht
 • Ido Weijers
Klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen
 • Kees van den Bos, Lisa Ansems, Marie-Jeanne Schiffelers, Senna Kerssies en Joep Lindeman