Visrechten en verhandelbaarheid in Nederland en Europa

Visrechten en verhandelbaarheid in Nederland en Europa
  • Auteur(s): mr. dr. M.C.J. Schilder
  • ISBN Boek: 978-94-6290-929-8, 1e druk
  • ISBN E-Book: 978-90-8974-503-3, 1e druk
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Bekijk alle specificaties
€ 49,00
Product is op voorraad
Levertijd 1 - 3 dagen (Nederland)
Wegens drukte in onze webshop en bij vervoerders kunnen bestellingen een langere levertijd hebben. Onze excuses.
€ 49,00
Direct leverbaar
  • Gratis verzending vanaf € 50
  • 14 dagen bedenktijd
  • Toonaangevende auteurs

Volledige beschrijving

Visrechten en verhandelbaarheid in Nederland en Europa onderzoekt en beschrijft het ontstaan, de ontwikkeling en de werking van het gemeenschappelijk visserijbeleid en de gevolgen van de verhandelbaarheid van de visrechten. Het gevolg van deze handel in individuele visquotums is dat steeds meer visrechten in eigendom komen van een steeds kleiner wordende groep (vermogende) vissers, zoals de grote rederijen, verwerkers en handelskantoren. Dit leidt tot een absolute machtspositie van enkele grote partijen in de visserijsector.

In het Europese mededingingsrecht is een machtspositie op zich niet verboden, tenzij er misbruik van wordt gemaakt. Daarnaast is de invloed van de visserijsector op de producenten­ en brancheorganisaties en de non­gouvernementele organisatie (NGO) van belang. Tevens strekt deze invloed zich uit tot het overheidsbeleid. Deze invloed is zo groot, dat dit leidt tot kennisverlies op de departementen, de zogenoemde ‘capture of the regulator’. Dit betekent dat enkele grote visserijbedrijven in combinatie met de producenten­ en brancheorganisaties en de NGO zowel het nationale als het EU­-visserijbeleid bepalen.

Dit onderzoek toont aan dat de juridische elementen en hun verhouding tot elkaar hebben geleid tot een complexe situatie, waarbij men niet kan stellen dat alléén de verhandelbaarheid van de visrechten of een té hechte samenwerking van de overheid met de visserijsector tot een machtspositie heeft geleid. Het was een complex van gevolgen dat vervolgens weer tot een complex van vervolggevolgen heeft geleid.

De auteur geeft vervolgens gedetailleerde juridische oplossingen voor bovenstaande problematiek, die even simpel als doeltreffend zijn.

Van dit product zijn nog geen reviews beschikbaar.

Productspecificaties

Auteur(s) mr. dr. M.C.J. Schilder
ISBN Boek 978-94-6290-929-8,1e druk
ISBN E-Book 978-90-8974-503-3,1e druk
Verschenen 20 januari 2021
Aantal pagina's 262 pagina's
Merk Boom juridisch
Onderwerp(en) Europees recht
Taal Nederlands

Ook interessant